Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Najprostszy, podstawowy przepis na razowy chleb żytni na zakwasie. Z doświadczenia wiem, że takiego chleba z prawdziwego zdarzenia bez zbędnych dodatków, próżno szukać z większości piekarni (nie wspominając o marketach…). Owszem, są miejsca, które oferują tradycyjnie pieczone, razowe pieczywo na zakwasie (przykładowo targi ze zdrową czy lokalną żywnością). Jednak ceny takich produktów są zwykle kilkukrotnie wyższe. Dlatego poniższym przepisem chcę zachęcić Was do podjęcia wyzwania i wyczarowania takiego pysznego, pachnącego pieczywa samodzielnie!

Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Pieczenie chleba na zakwasie wbrew pozorom może być bajecznie łatwe i nie wymaga czasochłonnych i skomplikowanych procedur. Przepis, którym się z Wami dzielę doskonale to udowadnia. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą połączyć. Później potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości, niezbędna do wyrośnięcia chleba, a resztę załatwia już za nas piekarnik.

Oczywiście podstawą udanego chleba jest dobrej jakości zakwas. Ale wcale nie musi być to bardzo dojrzały zakwas, który pielęgnujemy od lat. Mój chleb pięknie wyrasta na zakwasie, który hoduję i regularnie dokarmiam od około 3 miesięcy. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z zakwasem, możecie w pierwszych próbach piec chleb z przewagą jasnej mąki. Młody zakwas może nie poradzić sobie jeszcze z dużą ilością razowej mąki i chleb może wyjść bardzo mokry i zbity. Ale z każdym kolejnym razem zakwas będzie coraz silniejszy i jeśli tylko go nie zaniedbacie, już niedługo będziecie się cieszyć pięknie wyrośniętym, razowym pieczywem.

Ja zazwyczaj piekę od razu dwa lub trzy bochenki chleba z tego przepisu. Po ostygnięciu jeden/dwa z nich zamrażam. Kiedy wiem, że będę go potrzebować, wyciągam chleb wieczorem i zostawiam w temperaturze pokojowej na noc. Rano jest gotowy i równie smaczny jak też świeżo pieczony. Możecie też po ostygnięciu pokroić chleb na kromki i w takiej formie zamrozić (pamiętając, żeby rozdzielić kromki). Będziecie mogli wyjąć tylko tyle kawałków, ile potrzebujecie danego dnia.

Jeśli szukacie innych pomysłów na domowe pieczywo to zapraszam do wpisów na blogu:

Polecam też przepis na pieczywo… bez pieczywa! Tosty bez chleba sprawdzą się idealnie jako alternatywa dla pieczywa.

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

Recipe by Healthy Creations

Składniki

  • 150 g dokarmionego zakwasu żytniego

  • 450 g letniej wody

  • 8 g soli

  • 350 g mąki żytniej typ 2000

  • 150 g mąki żytniej typ 720

  • Dowolne ziarna i pestki np. garść pestek dyni i nasion słonecznika

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na chleb połączyć i dokładnie wymieszać. Robot kuchenny jest tutaj nieocenioną pomocą, ale spokojnie dacie radę zrobić to też ręcznie 😉
  • Keksówkę wysmarować masłem
  • Ciasto na chleb przełożyć do keksówki, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 4 godziny w miejscu bez przeciągów
  • Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni (grzanie dół-góra)
  • Wierch chleba spryskać lekko wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika
  • Chleb piec 1 godzinę. W trakcie pieczenia kontrolować stopień spieczenia skórki, w razie gdyby bardzo ściemniała chleb można przykryć kawałkiem papieru do pieczenia
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć go z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia
  • Jeśli chcecie uzyskać chleb z miękką skórką, można ponownie spryskać chleb wodą w połowie pieczenia oraz tuż po wyjęciu chleba z piekarnika
Chleb żytni na zakwasie