Te czekoladowe babeczki z kremem maślanym absolutnie mają swoje miejsce na podium wypieków. Są delikatne, mokre i bardzo mooocno czekoladowe. Uroku dodaje im oczywiście klasyczny krem maślany ze śmietankowym serkiem o różowej barwie. Nie jest on może najzdrowszy i najbardziej dietetyczny, ale na pewno rozkosznie słodki i raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. 😉 Czekoladowe babeczki z kremem maślanym z tego przepisu wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy potrzebujemy prostego, szybkiego i ładnie prezentującego się wypieku. Gorąco polecam! Szczególnie że ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy może miło zaskoczyć.
Przepis na te czekoladowe babeczki z kremem maślanym wiąże się z jeszcze jedną okazją – to już mój 100 wpis na moim blogu. Jestem pod niesamowitym wrażeniem, że dotarłem do tego momentu. Jakoś udało mi się przetrwać te 8 miesięcy i zdobyć wierną rzeszę czytelników, a bywały okresy, kiedy to mój zapał spadał. Odwiedziło mnie przez ten okres ponad 40 tysięcy użytkowników, co uważam za całkiem niezły wynik. Liczę, że z czasem będzie Was przybywać i coraz więcej z Was znajdzie u mnie kulinarne inspiracje. Największym dowodem na mój mały sukces jest fakt, że co rusz słyszę od znajomych, jak przyrządzili moje potrawy. Daje mi to wiele radości i chęci do dalszego publikowania nowych przepisów. Dlatego bardzo Wam za to dziękuję. 🙂
SKŁADNIKI
Babeczki czekoladowe:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
- 120 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- ¾ szklanki cukru (150 g)
- ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany (180 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej (140 g)
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru pudru (180 g)
- 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- czerwony barwnik w proszku lub paście (do uzyskania pożądanego koloru)
PRZYGOTOWANIE
- Połowę czekolady (100 g) rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
- Masło utrzyj mikserem do białości, a następnie dodawaj powoli cukier, cały czas ucierając.
- Wbij kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadź w masie. Dodaj roztopioną czekoladę, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i wszystko zmiksuj do połączenia.
- Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połącz za pomocą miksera z resztą masy. Pozostałą czekoladę drobno posiekaj i połącz z ciastem.
- Ciasto nakładaj do papilotek o średnicy 5 cm do ¾ wysokości. Papilotki ułóż w formie na muffiny. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotuj krem.
- Masło utrzyj mikserem do białości, a następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, cały czas ucierając.
- Do masy w analogiczny sposób dodawaj następnie serek śmietankowy do uzyskania gładkiej jednorodnej struktury. Na koniec dodaj odrobinę barwnika, aż do uzyskania żądanego koloru.
- Gotowy krem wstaw do lodówki na 30-60 minut. Kolejno przełóż go do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nakładaj na babeczki, zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła, uzyskując kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy.
- Gotowe babeczki należy przechowywać w lodówce. Jednakże uprzednio schłodzone bez problemu utrzymują fason w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. 🙂
22 komentarze
Śliczne babeczki, wyglądają jak róże 🙂
Taki też był mój zamysł, dziękuję 😉
Gratulacje!
Idealne słodkie maleństwa na tak ważny dzień 🙂
Dziękuję pięknie 😉
Na takie babeczki to zawsze mam ochotę 🙂
To tak jak ja 😀
Kuszą wyglądem 🙂
Miło to słyszeć 🙂
piękne!! uwielbiam kolor różowy, dlatego Twoje babeczki mnie zachwyciły!
Dziękuję 🙂 Ja również go uwielbiam w wypiekach, kojarzy mi się z przeogromną słodyczą 😀
O setka ,to teraz już z górki .Myśl co zrobisz na 1000 wpis 🙂 .Babeczki cudne.
Planów tyle co wpisów – tysiące ;D Ale przy obecnym tempie, to jeszcze ze 6 lat zajmie, więc czasu na myślenie sporo 😉
Kuszą!!
Taki też był ich cel 😀
Gratulacje i jeszcze wielu nowych czytelników 🙂
Dziękuję, bardzo na to liczę 😉
o matko jakie piękności !!!! <3
O jak mi miło 🙂
różowo mi 🙂 prześliczne są!
Haha, super, dziękuję 😉
a co jakby nie dodac kwasnej smietany bo nie mam skad wziasc. a kefir moglby zastapic????
Śmietanę z powodzeniem można zastąpić jogurtem lub maślanką. Z kefirem nigdy nie próbowałem, ale myślę, że powinny się udać. Polecam jedynie nie wlewać od razu całej ilości zaznaczonej w przepisie, tylko stopniowo, by ciasto nie okazało się za rzadkie.