Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad
Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście to pyszny pomysł na obiad, który jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Ziemniaki, marchewka i boczek, otoczone liśćmi kapusty i zapieczone z sosem beszamelowym to smaczny, domowy obiad, który pamiętam jeszcze z wyjazdów do babci na wieś w okresie dzieciństwa. Zapiekankę robi się z kilku prostych składników i najczęściej powstaje, kiedy zostanie trochę kapusty po robieniu gołąbków.

 

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną w kapuście:

    • 600 g ziemniaków
    • 200 g marchewki
    • 400 g kapusty włoskiej (około pół główki, ja dałam sparzone liście, które zostały mi po robieniu gołąbków)
    • 2 cebule
    • 250 g boczku wędzonego
    • szklanka mleka
    • łyżka mąki pszennej
    • łyżka masła
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy kapustę włoską i parzymy ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągamy liście, które robią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrawamy grube nerwy liściowe.
Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach na półtwardo. Wystudzone warzywa obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, boczek w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw boczek (jeśli jest chudy, to dodajemy trochę oleju), a po 2-3 minutach cebulę. Oba składniki podsmażamy do zarumienienia.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę liści kapusty. Na nich dajemy wymieszane ziemniaki z marchewką, boczkiem i cebulą. Całość oprószamy solą i pieprzem. Na ziemniakach układamy resztę liści kapusty. Wierzch polewamy sosem beszamelowym.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika można posypać szczypiorkiem.

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad
Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Print Friendly, PDF & Email