Piersi z kurczaka w cebulowo-jogurtowym sosie

 

Piersi z kurczaka w cebulowo-jogurtowym sosie Szukacie prostego przepisy na obiad? Polecam wam duszone piersi z kurczaka w sosie cebulowo-jogurtowym. Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane piersi z kurczaka w sosie doskonale smakują z ziemniakami lub kluseczkami. Do tego ulubiona kolorowa surówka i obiad gotowy.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula lub 3 łyżki suszonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • około 1 szklanki wody
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso kroimy na większe kawałki. Przekładamy do miski. Delikatnie doprawiamy pieprzem i dodajemy przyprawę do gyrosa. Mieszamy, tak by przyprawy pokryły mięso. Następnie mięso oprószamy mąką, delikatnie mieszamy.

Mięso smażymy krótko na oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu, który został na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodajemy starty czosnek. Jeśli używamy suszonej cebuli dodajemy ją razem z czosnkiem i zostawiamy na kilka sekund.

Wkładamy z powrotem mięso. Dolewamy wodę, dodajemy masło i dusimy całość około 20 minut do miękkości mięsa.

Jogurt mieszamy w kubeczku z 2-3 łyżkami sosu z patelni. Zahartowany jogurt przelewamy do reszty sosu, mieszamy. Króciutko (!) podgrzewamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz