Łosoś w pomarańczach z piekarnika

Nawet najsmaczniejsza ryba się znudzi podawana ciągle w ten sam sposób. Dla odmiany proponuję łososia w pomarańczach. Delikatny smak kremowej ryby i cytrusowy posmak wyjątkowo dobrze ze sobą harmonizują.

Do przygotowania dania użyłam łososia Mówi, to ryby posiadające certyfikat odpowiedzialnej produkcji ASC. Ma wysoką zawartość kwasów omega-3, kolagenu, witaminy B12, E i D. Jest też pełen selenu i jodu. Przygotowanie potrawy jest szybkie i nieskomplikowane, a efekt zachwyca i widokiem i smakiem. 

Składniki:

  • 2 kawałki łososia mowi a’150 g
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • tymianek — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • pomarańczę wyszorować, sparzyć. Przeciąć na pół. Z połowy wycisnąć sok, drugą połówkę pokroić w plasterki
  • 2 łyżki soku z pomarańczy wymieszać z sosem sojowym i miodem. Zamarynować łososia przynajmniej przez 30 minut. Posypać tymiankiem
  • porcje łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą marynaty, a na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy
  • piec w 180*C 15 minut. Na czas przygotowywanie dodatków do obiadu można zostawić upieczonego łososia w zamkniętym, wyłączonym piekarniku
  • porcje łososia wyłożyć na talerze. Gorący sos z pieczenia łososia wymieszać z łyżeczką zimnego masła i podawać razem z rybą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *