Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację

Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację
Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację

Ryba z ananasem i papryką w lekko słodkim sosie z ketchupem to pomysł na smaczną przekąskę, którą można podać na kolacji we dwoje czy imprezie ze znajomymi. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a z pewnością zyska wielu zwolenników wśród wielbicieli ryb.

 

Składniki na rybę z ananasem:

    • 500 g filetów rybnych (ja użyłam dorsza)
    • duża cebula
    • mała papryka czerwona
    • mała papryka zielona
    • 5 plastrów ananasa z puszki
    • pół szklanki keczupu pikantnego
    • sok z połówki cytryny
    • pół szklanki syropu z puszki z ananasów (zamiast syropu można dodać wodę wymieszaną z 2 łyżkami miodu)
    • sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Jeśli mamy zamrożoną rybę, najpierw rozmrażamy ją całkowicie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy ją na patelni z rozgrzaną łyżką oleju przez 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy w piekarniku zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia przez 20 minut w 180 C. Rybę odstawiamy do wystudzenia, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ananasa kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju podsmażamy najpierw przez 3-4 minuty cebulę, następnie dodajemy papryki i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dodajemy ananasa, ketchup wymieszamy z zalewą z ananasów, sok z cytryny i przyprawy. Całość dusimy jeszcze około 5 minut.

W misce lub na półmisku układamy najpierw warstwę warzyw z sosem, na nich kawałki ryby i kolejną warstwę warzyw. Danie odstawiamy do lodówki, w której można je przechowywać około 3-4 dni, ale można je również podać od razu po przygotowaniu.

Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację
Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację

Zobacz inne przepisy na przekąski na zimno z filetów rybnych:

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Ryba w zalewie słodko kwaśnej

Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal)

Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba marynowana w occie

 

Print Friendly, PDF & Email