piątek, 5 lutego 2021

Sałatka z paluszkami surimi - makaronem i selerem naciowym

Ta sałatka okazała się hitem nie jednej imprezy. Pełna kolorowych warzyw z dodatkiem makaronu i pysznym sosem.  Pięknie się prezentuje na  imprezowym stole. Królowa na różnego rodzaju uroczystościach, świetna do lunchboxa. 

Na 1 duży półmisek  około 6 -7 porcji
250 gramów (1 opakowanie) paluszków krabowych (surimi)
 50 - 60 g dowolnego makaronu (kokardki, ryżowy, muszelki...)
2 garście świeżego szpinaku baby
1 pęczek rzodkiewek
1 ogórek szklarniowy lub pół dużego tzw. węża lub 2 większe gruntowe
2 długie łodygi selera naciowego
pół średniej cebuli czerwonej
Sos
2 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka musztardy
sok z połowy małej cytryny
szczypta soli

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ważne aby go nie rozgotować. Ja miałam makaron w kształcie serduszek który ugotowałam z dodatkiem soku z buraków. Dzięki temu zyskał piękny kolor. Można też zabarwić makaron na żółto dodając kurkumę do gotowania.
Rzodkiewki pokroić na plasterki.
Ogórka  kroić na plasterki i później na ćwiartki.
Seler naciowy kroimy na bardzo cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka.
Szpinak poszatkować .
Paluszki krabowe kroimy na małe kawałki
Składniki na sos dokładnie wymieszać.

Na półmisku lub w większej salaterce układamy kolejno
Szpinak
Polać sosem
Połowa makaronu
Resztę warzyw uprzednio wymieszane lub warstwowo.
Druga część makaronu
Ponownie polać sosem.
Paluszki krabowe.
Smacznego :) 
Fajnie też się prezentuje podana pucharkach w osobnych porcjach.


Przepis ukazał się w gazetce Przyślij Przepis Wydanie specjalne 4/21


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz