Sałatka z serem podpuszczkowym i słodkim sosem winegret Lubicie sałatki? Ja bardzo. W szczególności te szybkie, lekkie i pełne smaku. Dziś zapraszam was na prostą sałatkę z ziołowym serem podpuszczkowym i słodkim sosem winegret. Kilka chwil przygotowań i można jeść ze smakiem. Taka sałatka z serem i lekkim sosem śmiało sprawdzi się na śniadanie lub jako jedna z sałatek na przyjęciu. Spróbujcie.
Do przygotowania sałatki użyłam ser podpuszczkowy z ziołami (u mnie z czosnkiem niedźwiedzim) Tykocinek. Ten i inne doskonałe sery możecie nabyć na profilu Sery Paszkowscy. Spróbujcie, bo warto 🙂
Składniki:
- 2 solidne garście ulubionej mieszanki sałat
- kawałek sera podpuszczkowego – u mnie ser Tykociński z czosnkiem niedźwiedzim
- 2-3 rzodkiewki
- kawałek pora (biała cześć)
Na słodki sos winegret:
- 4 łyżki delikatnej oliwy (opcjonalnie oleju)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego (zamiennie 0,5 łyżki płynnego miodu)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Miks sałat przekładamy do miski, dodajemy pokrojony w grubszą kostkę ser, pokrojony w półplasterki (lub drobniej) por i pokrojoną rzodkiewkę. Wszystko mieszamy.
W miseczce mieszamy składniki na sos. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem (ja doprawiam delikatnie).
Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.
Smacznego