.

.

czwartek, 18 lutego 2021

Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na bardzo łatwe i pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia.

Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo eleganckie, idealne na każdą okazje. Szczególnie posmakuje miłośnikom czekolady i orzechów. Zapraszam




Tradycyjnie zapraszam tez na film z przepisem i wykonaniem ciasta 



SKŁADNIKI

*proporcje na małą blaszkę ok 25x25cm


MASA

-1 l mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-3/4 szkl cukru

-2 łyżki kakao

-200g masła

-200g czekolady deserowej

-150g posiekanych drobno orzechów laskowych 


ŚMIETANKA

-500ml śmietany 36%

-0,5 szkl cukru pudru

-1 łyżeczka żelatyny

-100ml gorącej wody


DODATKOWO

-ok 500g herbatników 


Do garnka dajemy 750ml mleka, masło oraz cukier. Stawiamy na ogniu by się zaczęło gotować.

W osobnej misce mieszamy 3 budynie śmietankowe bez cukru, 2 łyżki kakao oraz 250ml mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do gotującego się mleka z masłem i cukrem. Mieszamy, najlepiej trzepaczką i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu.


Do gorącego budyniu dodajemy czekoladę deserową-mieszamy do jej rozpuszczenia i na koniec dodajemy 150g posiekanych orzechów laskowych. Wszystko mieszamy i nasza masa gotowa.



Dno blaszki ok 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy pierwszą warstwę herbatników, na nią dajemy pierwszą warstwę ciepłej masy. 



Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Dajemy drugą warstwę masy-wyrównujemy. Dajemy trzecią warstwę herbatników, i trzecią -ostatnią warstwę masy i czwartą-ostatnią warstwę herbatników. Mamy mieć trzy warstwy masy i cztery warstwy herbatników.



Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

Do miski dajemy bardzo dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy na sztywno.

W osobnej miseczce mieszamy łyżeczkę żelatyny w 100ml gorącej wody-studzimy.

Do ubitej śmietanki dodajemy pół szklanki cukru pudru oraz ostudzoną żelatynę-wszystko miksujemy do połączenia.

Śmietankę wykładamy na ostudzone ciasto. Wyrównujemy i posypujemy np startą czekoladą lub posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się schłodziło, zmiękło i przegryzło.


Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie i elegancko wygląda. Jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Bardzo łatwe i pyszne. 







Polecam i życzę smacznego



1 komentarz:

  1. Dlaczego ta masa czekoladową wyszła mi rzadka. Przy nakładaniu do blaszki rozlała się, nie były takie kupki z masy. Co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko