Kulinarna Chwila: Ciasto Bakaliowy Jeż Kulinarna Chwila: Ciasto Bakaliowy Jeż

czwartek, lutego 18, 2021

Ciasto Bakaliowy Jeż

 

Ciasto Bakaliowy Jeż



Ciasto bez pieczenia z dodatkiem naszych ulubionych ciastek jeżyków. Wykonanie jest proste i szybkie jak zarazem bardzo smaczne. Polecam.


20 porcji

35 minut czas przygotowania

Składniki na spód:

·       180 g herbatników

·       ½ kostki masła

Składniki na ciemną masę:

·       500 ml śmietany 30%

·       400 g serka homogenizowanego

·       4 łyżki nutelli

·       140 g ciastek jeżyków

 

Składniki na jasną masę:

·       2 śnieżki na mleko

·       2 szk. mleka

·       1 łyżka żelatyny

 

Składniki na polewę:

·       100 g czekolady mlecznej

·       ¾ szk. śmietany 30%

·       5 dag ciasteczek w czekoladzie

Sposób przygotowania:

1.   Ciastka herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na  dno tortownicy.




2.   Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną w mikrofali ( 1 minutę) nutellę.







3.   Ciastka Jeżyki kroimy bardzo drobno i łączymy z masą mieszając delikatnie łyżką. Masę wykładamy na herbatniki.




4.   Śnieżki ubijamy z mlekiem dodajemy rozpuszczoną w trzech łyżkach żelatynę, chwilę miksujemy i wykładamy na masę ciemną.




5.   Na wierzch układamy dowolnie ciasteczka w czekoladzie i polewamy polewą rozpuszczonej czekolady ze śmietaną.





6.   Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

7.   Ciasto gotowe.





8.   Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda na prawdę wybornie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej. Dobra propozycja na Wielkanoc, chociaż można też pokusić się o zamówienie tortu wielkanocnego, który z pewnością uświetni rodzinne spotkanie.

    OdpowiedzUsuń