Marmoladziaki



Kruche ciasteczka z marmoladą chyba każdy z Was zna i miał okazję ich próbować. Można je kupić w każdym sklepie, jednak nie smakują one tak, jak te, które przygotowujemy w domu. Roznoszący się zapach po całym domu, podczas pieczenia ciasteczek jest nie do opisania.

Tradycyjne kruche ciasteczka z nadzieniem z marmolady, zwane jako marmoladziaki, to idealny pomysł na smaczny deser, kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco. Przepis na domowe ciastka z marmoladą jest bardzo łatwy i sprawdzony, dlatego tym bardziej powinniście go wypróbować.

Poniżej zaprezentuję Wam sprawdzony przepis na pyszne kruche ciasteczka z marmoladą, które z pewnością Wam posmakują. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem.

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

Składniki

*porcja na około 40 sztuk

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek marmolady różanej
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie

  • Mąkę, cukier, proszek wymieszać.

  • Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać nożem.

  • Dodaj jajka, wyrobić ciasto.

  • Zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę.

  • Ciasto rozwałkować cienko (2 – 3 mm), na prostokąt i rozsmarować równomiernie i cieniutko rozmieszaną marmoladę.

  • Ciasto złożyć na pół. Pokroić na paseczki o szerokości około 2 cm. Każdy paseczek przekręcić dwukrotnie układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem.

  • Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 14 minut.

  • Po ostygnięciu obficie skruszyć cukrem pudrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

16 − osiem =