Sałatka z buraczków, ogórków kiszonych i cebulki

Zdrowa witaminowa sałatka z buraczków, cebulki, jabłka i ogórków kiszonych🙂 Można ją podać do obiadu lub kolacji. Pasuje do ryb, mięs, potraw smażonych i pieczonych. Do przygotowania najlepsze są buraki ugotowane lub upieczone w skórce (bez obierania), ale można wykorzystać również te po ugotowaniu barszczu czerwonego👍

 

 

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraków
  • 3-4 średnie ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny

 

Buraki umyj, włóż do rondla, zalej wodą i ugotuj pod przykryciem (czas gotowania zależy od wielkości, zwykle to około 60 minut). Odlej wodę i pozostaw do ostygnięcia. Buraki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub jeśli wolisz, pokrój nożem). Cebulę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, polej olejem, posyp przyprawami – dobrze je wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

 

 

 

Pomysły na dania z buraków:

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *