lutego 05, 2021

Placki marchewkowe z serem



Te placuszki nazwałam "plackami w kolorze radości". Jak na nie spojrzeć, od razu buzia się uśmiecha, że gdy ponuro i szaro za oknem można schrupać coś radośnie pomarańczowego i kojarzącego się ze słoneczkiem :)

Placuszki marchewkowe to tylko kilka składników, a smak jest niepowtarzalny. Koniecznie wypróbujcie te placuszki z dodatkiem sera!


Składniki:

( 10 małych placuszków)

  • 3 średnie marchewki
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 80 g. żółtego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Do podania
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz



Marchewki obierz. Połowę zetrzyj na dużych oczkach tarki, połowę na mniejszych.
Cebulę zetrzyj na małych oczkach.

Do startej marchewki i cebuli dodaj jajka, starty żółty ser i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzaną nieprzywierającą patelnię posmaruj odrobiną oleju. Kładź porcje ciasta na patelnię, po 1 łyżce na 1 placuszek i formuj cieknie placki grzbietem łyżki.
Smaż na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano.

Podawaj od razu, np. ze śmietaną wymieszaną z koperkiem.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wyglądają świetnie :) Zapisuję do zrobienia, bo uwielbiamy wszelkie placki :)

    OdpowiedzUsuń