Flądra pieczona z warzywami

ryba-z-kolorowymi-warzywami
 

Zbliża się nam piątek, więc podrzucam Wam kolejną pyszną i zdrową inspirację na szybki, prosty i kolorowy obiad. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was flądrę pieczoną z warzywami. Przepis jest banalnie łatwy do przygotowania,  a pieczona ryba wspaniale smakuje. Natomiast co do warzywnych składników, to po prostu zrobiłam przegląd moich szuflad w lodówce 😀. Powiem Wam, że wyszło pysznie. 

Z dzisiejszego wpisu dowiecie się także o tym, jak odróżnić dwie bardzo do siebie podobne ryby, czyli flądrę, znaną także pod nazwą stornia i turbota, zwanego skarpem.
#naturalniebałtyckie


Flądra pieczona z warzywami

 

Jak odróżnić podobne do siebie ryby

Stornia potocznie zwana flądrą jest bardzo podobna do turbota, potocznie zwanego skarpem. Na pierwszy rzut oka są prawie identyczne, więc zaraz Wam podpowiem czym się różnią? 

Stornia bałtycka osiąga długość 20 - 30 cm, jest mniejsza od turbota. Guzki, czyli wyrostki kolczaste ma inaczej rozmieszczone, niż turbot. Są one rozłożone wzdłuż płetwy grzbietowej i płetwy brzusznej. Stornia jest poza tym jaśniejsza od turbota, ma barwę od żółtoszarej z zielonym odcieniem do brunatnej. Flądra ma jeszcze plamki rdzawe i jasne po stronie ocznej, turbot ich nie posiada. 

Turbot bałtycki jest większy od stroni, jego długość to 55 cm. Ma dużo twardych guzowatych kosteczek - wyrostków kolczastych po stronie ocznej, flądra ma je wzdłuż płetwy grzbietowej i brzusznej. Skarp jest też zdecydowanie ciemniejszy od flądry, jego barwa przechodzi od szarej do brunatnozielonej.



Flądra pieczona z warzywami

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 flądry
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 mały por
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny



Wykonanie:

Flądry patroszymy i odcinamy im głowy. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą.

Warzywa obieramy. Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki (julienne), cebulę w piórka, pora i seler w plasterki. Mieszamy w misce z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Wykładamy na ryby, posypujemy rozmarynem.

Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny.













Komentarze