Zawijasy z mascarpone i boczkiem

Zawijasy z mascarpone i boczkiem

Zazwyczaj serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi daniami. Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików.

Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka lat temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę do tej jednej pizzerii, pizza z mascarpone była punktem obowiązkowym. Teraz, gdy sami eksperymentujemy z pizzą pieczoną w naszym małym ogrodowym piecyku opalanym drewnem, pizza z mascarpone jest numerem jeden 🙂

No ale… Z pizzą trochę roboty i czekania jest, zwłaszcza jak ciasto dojrzewa te kilkanaście godzin. Z odpaleniem piecyka też się trzeba nagimnastykować odrobinę. A czasami chce się już, teraz, natychmiast. Wtedy z pomocą przychodzi szybki i bardzo smaczny zastępnik 😉 Zawijas z (gotowego :P) ciasta francuskiego z mascarpone, cebulką i boczkiem wędzonym. Roboty na 10 min i w sumie jedzenia też, jak się wszyscy w domu do nich dorwą 😀

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mleka
  • 1 średnia cebula
  • ok. 300 g cienkich plasterków boczku wędzonego
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sobie serka i cebuli, wtedy reszta pracy pójdzie szybciej 😉 Warto też od razu nastawić piekarnik na 200°C, grzanie góra-dół.

Serek przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z mlekiem. Po co ten zabieg? Ano po to, żeby łatwiej nam było rozsmarować serek na cieście.

Cebulę obieramy i staramy się ją pokroić w cieniutkie półplasterki. Gdy będziemy mieli grubsze kawałki, może być ciężko później zwinąć ciasto w rulon.

Teraz już możemy zabrać się za właściwe prace. Delikatnie rozwijamy płat ciasta francuskiego. Zostawiamy go na papierze, w który był zapakowany. Ciasto układamy dłuższym bokiem do siebie i smarujemy go serkiem (wymieszanym wcześniej z mlekiem). Należy pamiętać, żeby z jednej strony nie smarować części ciasta (dłuższy bok u góry). Zagwarantuje nam to wtedy sklejenie się ciasta po zwinięciu go w rulon.

Posypujemy ciasto z serkiem świeżo mielonym pieprzem. Teraz równomiernie rozkładamy cebulę i przykrywamy ją boczkiem. Plasterki układamy jeden obok drugiego.

Do miseczki wybijamy jajko i roztrzepujemy je. Przy użyciu pędzelka smarujemy jajkiem pusty kawałek ciasta. Następnie zwijamy powoli ciasto. Nie robimy tego zbyt ciasno, żeby zostawić ciastu miejsce na wyrośnięcie. Teraz ostrym nożem kroimy nasz rulon w plasterki grubości ok. 2 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną czystym papierem do pieczenia. Każdy “zawijas” smarujemy z wierzchu jajkiem.

Pieczemy ok. 20-25 min lub do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość i będzie złotego koloru.

Możemy zajadać je od razu (jak tylko wystygną ;)), ale na zimno też będą smaczne. Możemy je również podać z ulubionym sosem.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę sprawdzić inne wytrawne przepisy z mascarpone to zapraszam na pulpety z indyka z boczkiem i mascarpone, szybki makaron pomidorowy lub risotto z wędzonym łososiem.

2 Comments
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *