Nadziewane tortille a la krokiety Dziś mam dla was pyszny przepis na nadziewane tortille a la krokiety. Serwuje je na przyjęciach, w ramach obiadu lub od tak, gdy najdzie nas ochota na coś szybkiego i pysznego. Mój mąż je uwielbia. Nadziewane tortille a la krokiety idealnie smakują same lub z ulubionym sosem. Ja najczęściej podaję je w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Takie panierowane tortille są niezwykle proste w przygotowaniu. Do nadzienia najczęściej dodaję pieczarki i dobrej jakości kiełbasę. To ona nadaje smaku. Tym razem sięgnęłam po kiełbasę pieczoną z pieprzem od Pieczone&Wędzone Polecam, tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest:
- wolne od GMO, gluteny i alergenów,
- dziczyzna z polskich lasów,
- świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
- same naturalne dodatki,
- wędzone naturalnym dymem
Składniki:
- 3 tortille
- 7 średnich pieczarek
- pół cebuli
- 1 kiełbasa pieczona z pieprzem Pieczone&Wędzone
- garść startego sera (około 50 g) – u mnie mix tartych serów
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy ją na maśle. Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę pieczarki. Po chwili dodajemy też obrany i drobniutko pokrojony lub starty na tarce czosnek. Mieszamy składniki, smażmy dłuższą chwilę, by woda z pieczarek lekko odparowała.
Następnie dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.
Farsz przekładamy do miski, dodajemy starty żółty ser i mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Szykujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą.
Farsz wykładamy na tortille i zwijamy je jak na krokiety. Każdy taki krokiet najpierw maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju na rumiano.
Każdy a la krokiet z tortilli kroimy przed podaniem na pół i podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego