Karnawałowe chrupańce
Ciasta,  Ciastka,  Karnawał,  Podróże z wypiekami

Karnawałowe chrupańce

Na karnawał mam dla Was karnawałowe chrupańce rodem z Włoch ? To kolejny przepis z cyklu Podróże z wypiekami.

Karnawałowe chrupańce przypominają w smaku trochę nasz chrust, faworki, ale, jak sama nazwa wskazuje, jest co chrupać. A to wszystko dzięki dodatkowi cukru do ciasta. Podczas smażenia lekko się karmelizuje i nadaje chrupańcom wyjątkową chrupkość ?

Przepis jest łatwy, a efekt szybki i smaczny ?

Składniki:

500 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

3 jajka

20 ml rumu

1 szczypta soli

5 łyżek oleju

Do smażenia:

Olej roślinny lub olej kokosowy

Uwaga: szklanka 200 ml

Wszystkie składniki zagniatam na jednolite ciasto, które następnie odstawiam na 30 minut do leżakowania w temperaturze pokojowej.

Następnie rozwałkowuję ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm i wycinam dowolnej wielkości trójkąty, albo inne kształty.

Olej rozgrzewam na patelni do około 170 stopni (po wrzuceniu chrupańca na olej musi on od razu wypłynąć, wtedy temperatura jest dobra) i piekę do momentu, aż chrupańce się zarumienią.

Następnie wyciągam trójkąty i układam je na chwilę na papierze kuchennym, a po chwili na talerzu. Jeszcze ciepłe karnawałowe chrupańce posypuję cukrem pudrem.

Smacznego chrupania ?

Karnawałowe chrupańce
Karnawałowe chrupańce
Karnawałowe chrupańce
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here