Pączki z różnych stron świata

Pączki z różnych stron świata. Wielkimi krokami zbliża się święto łasuchów, czyli Tłusty Czwartek gdzie bez wyrzutów sumienia można objadać się pączkami. Istnieje sporo alternatywnych wersji Pączków, różnych od klasycznej wersji tego słodkiego przysmaku z dodatkiem marmolady. Dawniej kilkudniowa uczta zwiastowała nadejście Postu. Rozmach świętowania wydaje się być bardzo zrozumiały, gdyż  potem poszczono tak samo mocno, jak świętowano. Pączki niegdyś jadano „wytrawnie”, ze słoninką. Słodkie pączki pojawiły się w Polsce w XVI wieku, a znalezienie w nich ukrytego orzecha lub migdała, zwiastowało szczęście. Tradycja trochę ewoluowała, jednak sam pączek dalej jest symbolem Tłustego Czwartku. Trzeba go skosztować, jednak można upiec różne wersje pączka, gdyż każdy kraj ma swój tradycyjny przepis na pączka.

Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne pączki, które zawsze piekę sama w Tłusty Czwartek, jakie pączki upiekłam w tym roku, zgadliście?

Berliner Pfannkuchen, czyli pączki niemieckie

Tradycyjne pączki polskie z konfiturą, z dodatkiem białego rumu, pączki drożdżowe smażone najlepiej na smalcu. Pączki robione ręcznie, nadziewane przed  smażeniem. Te pączki wyszły mi cudowne, z jasną obwódką wokół.
pączki polskie

Gniazdka pomarańczowe, Pączki hiszpańskie nazywane też gniazdkami lub pączkami wiedeńskimi. Są bardzo efektowne i do tego bardzo łatwe w przygotowaniu,  które wykonuje się z ciasta parzonego.
pączki hiszpańskie

Pączki angielskie , czy też oponki serowe, smażona słodkość obok faworków, które idealnie nadają się na karnawał. Pączki angielskie zadowolą miłośników tradycyjnych pączków czy  donatów. Pączki angielskie zawsze się udają! Pyszne pączki angielskie można przygotować z serka homogenizowanego, serka sernikowego z wiaderka, ja w tym przepisie wykorzystałam ser Ricotta, który idealnie nadaje się do ciast, deserów.
oponki

Polskie Oponki serowe , czyli pączki serowe z dziurką robione z twarogu są bardzo smaczne, lekkie, chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To mój najlepszy wielokrotnie sprawdzony przepis na oponki z sera białego, oponki robię od początku lat 80-tych XX wieku, wyglądają jak pączki angielskie,  jednak składniki są zupełnie inne.

Pączki holenderskie Oliebollen,  czyli pączki z jabłkami i rodzynkami. W Holandii przygotowuje się je tradycyjnie na sylwestra, ale doskonale smakują nie tylko tej nocy.

CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego. udekorowałam je różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę  CRONUTS,  czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela. To croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką.

Tawa Tawas. egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie. Tawa tawas to popularne boliwijskie pączki w kształcie rombów. Smaży się je na głębokim tłuszczu na złoto. Pączki te puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie. W oryginale jeszcze ciepłe polewa się płynnym miodem i posypuje cukrem pudrem.
pączki boliwijskie

Moje błyskawiczne Pączki jogurtowe . Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk  Pączki jogurtowe puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie.

 

Pączki z lukrem cynamonowym delikatne, puszyste pączki oblane lukrem cynamonowym i posypane orzechami. To pączki są drożdżowe z nadzieniem różanym, ale bez nadzienia też są pyszne za sprawą lukru z cynamonem.

Oponki z ciasta francuskiego przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie!

Ekspresowe pączki serowe pełnoziarniste Nie są to tradycyjne pączki, gdyż bazą tego ciasta jest ser ricotta i mąka pełnoziarnista. Pączki mają wielkość małej mandarynki. Pączki są niezwykle szybkie w przygotowaniu, gdyż nie zawierają drożdży – odpada czas ich wyrastania. Ich kształt sam robi się okrągły gdy same kulają się po wrzuceniu ich do oleju.

Włoskie pączki Bomboloni , czyli Pączki mini w cukrze cynamonowym nadziewane kremem budyniowym. Są delikatne, małe, puszyste pączki mini. Te pączki są drożdżowe, tylko że małe, obtoczone na gorąco w cukrze z cynamonem.

Amerykańskie doughnuts to drożdżowe pierścienie z dziurką w środku, kształtem zbliżone do polskich oponek. Od polskiego pączka odróżnia go kształt i brak nadzienia. Najczęściej ozdobione są barwnymi, słodkimi polewami oraz kolorowymi posypkami. Można kupić je w polskich sklepach, ale warto przygotować je samodzielnie. Przepis niebawem

Upiekłam niedawno oponki z dodatkiem serka homogenizowanego, mój tata powiedział,że były pyszne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *