poniedziałek, 25 stycznia 2021

Zupa Tajska z kurczakiem

Zupa tajska zdobywa sobie coraz więcej zwolenników. Jest to niezwykle aromatyczna i pełna orientalnych smaków zupa. Nie jest trudna do przygotowania i robi się ją dość szybko a składniki do jej przygotowania znajdziemy w każdym większym markecie.

4 porcje
2 filety z kurczaka 1 podwójny ok 500 g
1 szalotka
2 małe marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 mała papryka dowolnego koloru
nie pełna szklanka zielonego groszku mrożonego
korzeń imbiru 1 łyżeczka startego
2-3 duże ząbki czosnku
1 łyżka czerwonego curry
1 łyżka sosu rybnego
2-3 łyżki sosu sojowego
1 szklanka 250 ml  dobrze wymieszanego mleczka  kokosowego
kolendra lub szczypior do podania

Kurczaka pokroić w cienkie paski.
Marchewkę, paprykę na zapałkę.
Szalotkę w piórka.
Seler naciowy, czosnek na plasterki.
Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać.

W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego dodać szalotkę i chwilę podsmażyć następnie dodać czosnek, marchewkę, paprykę całość chwilę smażyć cały czas mieszając. Następnie dodać seler naciowy Wlać około 800 ml. bulionu warzywnego lub mięsnego. (ewentualnie wodę) Całość doprowadzić do wrzenia i dodać kurczaka oraz zielony groszek, imbir, sos rybny, pastę curry, sos sojowy. Całość gotować około 10-15 minut na małym ogniu.
Na koniec wlać mleczko kokosowe dokładnie wymieszać ponownie zagotować doprawić sokiem wyciśniętym z jednej limonki.
Podajemy z makaronem ryżowym.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz