sobota, 23 stycznia 2021

Królewiec

 Pyszne miodowe ciasto z wkładką biszkoptową, przełożone kremem budyniowym na gorąco z aromatem migdałowym. Pysznie i prosto❤️




Składniki blaszka 23/33:

Ciasto miodowe:

jajko 1 szt, 

soda 1 łyżeczka, 

masło lub margaryna 150g,

mąka pszenna 450 g, 

cukier 150 g, 

miód 3 łyżki, 

biszkopt:

jajka 4 szt, 

cukier 3/4 szklanki, 

mąka pszenna 3/4 szklanki, 

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

Krem:

mleko 750ml,

mąka pszenna 1,5 łyżki, 

mąka ziemniaczana 3 kopiate łyżki, 

cukier 3/4 szklanki, 

masło 300 g, 

olejek migdałowy pół buteleczki, 

Polewa: 

masło 100 g, 

cukier puder 150 g, 

kakao 40 g, 

mleko 4 łyżki, 

Sposób przygotowania:

Składniki na blaty miodowe, łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy dwa blaty na wielkość blaszki. Najłatwiej można to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść ciasto do blaszki. Pieczemy w 170st.C przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste. 

Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. 

Krem: 500 ml mleka stawiamy na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie się gotować to wlewamy rozpuszczoną mąkę z mlekiem i energicznie mieszany, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok 3 min. i dodajemy masło. Mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy olejek migdałowy i mieszamy. 

Na pierwszy blat miodowy wylewamy połowę masy, kładziemy biszkopt, wylewamy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem miodowym. 

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy przesiany cukier puder, kakao oraz mleko i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. 

Przepis ze strony : www.domowe-wypieki.pl






1 komentarz:

  1. Moje ulubione ciasto na każde święta, ale smaruję powidłami śliwkowymi każdy blat, za 3-dni jest najlepsze.

    OdpowiedzUsuń