Ciasteczka jabłuszka z nadzieniem
ciasteczka,  desery,  owocowe

Ciasteczka jabłuszka z nadzieniem


Na weekendowe słodkie małe co nieco do kawy przygotowałam ciasteczka z kruchego, maślanego ciasta z jabłkowym nadzieniem. Nie dość, że ciasteczka dobrze smakują, to jeszcze cieszą oko swoim wyglądem. Polecam serdecznie! 


SKŁADNIKI (10 sztuk)
Ciasto kruche
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 2 jabłka
  • 20 g masła
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciasteczka z nadzieniem

Wskazówki
  • Kruche ciasto można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Można je także zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez około 2 miesiące.
  • Pokrojone jabłka polewamy kilkoma kroplami soku z cytryny, ponieważ mogą sczernieć.

PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche
  1. W mikserze miksujemy mąkę, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę do uzyskania kruszonki.
  2. Na koniec dodajemy jajko i szczyptę soli; kontynuujemy wyrabianie ciasta.
  3. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą, następnie schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Nadzienie
  1. Podczas gdy kruche ciasto schładza się w lodówce, przygotowujemy nadzienie.
  2. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę.
  3. Wrzucamy do garnuszka razem z masłem, cukrem i cynamonem.
  4. Jabłka dusimy na małym ogniu do miękkości, ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Podduszone jabłka odstawiamy do wystygnięcia.

Nadzienie z jabłkami do ciastek

Ciasteczka
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  2. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość 1/2 cm.
  3. Z ciasta wykrawamy 20 ciasteczek w kształcie jabłka (moje miały 8 cm wysokości).
  4. Ciasteczka wykładamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka z kruchego ciasta

  1. Na środek 10 ciasteczek wykładamy po łyżeczce nadzienia, pozostawiając wolne brzegi.
  2. Nadzienie przykrywamy pozostałym ciastem, delikatnie dociskając brzegi ciasteczek np. widelcem, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.

Kruche ciasteczka z nadzieniem

Kruche ciasteczka jabłuszka z nadzieniem

  1. Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
  2. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Na zakończenie ciasteczka możemy oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na kruche maślane ciasteczka z nadzieniem

KULINARNE INSPIRACJE

Na zakończenie chciałabym polecić Wam zbiór 20 przepisów na słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Mam nadzieję, że każdy znajdzie przepis godny uwagi. Smacznego!


W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. 
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję! 


4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *