Crostini z bakłażanem i suszonymi pomidorami


Małe chrupiące kanapeczki rodem z Włoch, idealne na przekąskę. Przygotowuje się je z białego pieczywa, grillowanego lub opiekanego na rozgrzanej patelni. Dodatki możemy zmieniać w zależności od upodobań.

Składniki:
bagietka 
duży bakłażan
czerwona papryka
kilka suszonych pomidorów
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
ocet winny
oliwa
świeża bazylia
sól, pieprz

  • Bakłażana i paprykę umyć i pokroić w kostkę. Suszone pomidory posiekać. 
  • Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić na niej pokrojoną cebulę dodając pod koniec czosnek.  
  • Dodać pokrojone warzywa i całość przesmażyć przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżką octu.
  • Bagietkę pokroić pod skosem na kromki o grubości 1 cm. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej i zrumienić na złoty kolor z obu stron.
  • Rozłożyć na nich przygotowane wcześniej warzywa, skropić oliwą i posypać listkami świeżej bazylii.
  • Smacznego!

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne