placki ziemniaczane
obiad

Placki ziemniaczane

Mam dla Was najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane to zdecydowanie nasze ulubione bezmięsne danie obiadowe. Placki ziemniaczane są bardzo proste w przygotowaniu, są pyszne i stanowią tani obiad dla całej rodziny. Placki po usmażeniu wychodzą bardzo chrupiące, rumiane, no wprost idealne. Placki ziemniaczane można podać na słono z sosem pieczarkowym, grzybowym czy nawet w towarzystwie gulaszu. Jednak wiele osób zajada również placki ziemniaczane na słodko, posypane cukrem z gęstą, kwaśną śmietaną. My przeważnie placki zajadamy z sosem czosnkowym, w takiej wersji smakują nam najbardziej. A Wy wolicie placki ziemniaczane na słodko czy słono?

Składniki na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki mąki
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
smalec lub olej do smażenia

placki ziemniaczane 1
placki ziemniaczane 2

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Sok zlać do osobnej miseczki. Po około 10 minutach na dnie miseczki powinna się zebrać skrobia, wodę można odlać, a skrobię przenieść do miski ze startymi ziemniakami.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Przełożyć do miski z ziemniakami.
3. Do miski wbić dwa jajka. Dodać dwie łyżki mąki pszennej oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki smalcu lub oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje masy ziemniaczanej, formując okrągłe placki. Placki smażyć na średniej mocy palnika przez 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Placki przewrócić gdy krawędzie zaczną się rumienić od spodu. Usmażone placki wykładać na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed usmażeniem kolejnej porcji placków rozgrzać 1-2 łyżki tłuszczu. Smacznego!

placki ziemniaczane 3
placki ziemniaczane 4


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *