Przepis na chlebek bananowy, ale troszkę różniący się od wszystkich innych, bo jest z dodatkiem orzechów włoskich, przypraw korzennych oraz czekolady deserowej. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki i przepis na chlebek bananowy:
- 300g mąki pszennej
- 40g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka zmielonych goździków
- łyżeczka gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 150g czekolady deserowej
- 2 jajka
- 120g masła
- 140g brązowego cukru
- 20g drobnego cukru do wypieków
- 500g rozgniecionych bananów
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, zmielone goździki i kakao przesiewamy do mniejszej miseczki. Dodajemy do suchej mieszanki bardzo drobno posiekane orzechy włoskie, sól oraz posiekaną czekoladę. Banany obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Na samym końcu dodajemy wyciśnięty sok z połówki cytryny. Odstawiamy.
Miękkie masło ubijamy do puszystości stopniowo dodając mieszankę cukrów, a następnie dodajemy jajka i chwilę miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany, miksujemy do połączenia się składników, a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy na najniższych obrotach miksera do dokładnego połączenia się składników. Przekładamy ciasto do keksówki (wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 10×30 i wkładamy do piernika nagrzanego do 170°C na opcję góra-dół. Pieczemy przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.