Czekoladowy chlebek bananowy
Ciasta ucierane

Czekoladowy chlebek bananowy

Przepis na chlebek bananowy, ale troszkę różniący się od wszystkich innych, bo jest z dodatkiem orzechów włoskich, przypraw korzennych oraz czekolady deserowej. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

 

Składniki i przepis na chlebek bananowy:

  • 300g mąki pszennej
  • 40g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka zmielonych goździków
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 150g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 120g masła
  • 140g brązowego cukru
  • 20g drobnego cukru do wypieków
  • 500g rozgniecionych bananów
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, zmielone goździki i kakao przesiewamy do mniejszej miseczki. Dodajemy do suchej mieszanki bardzo drobno posiekane orzechy włoskie, sól oraz posiekaną czekoladę. Banany obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Na samym końcu dodajemy wyciśnięty sok z połówki cytryny. Odstawiamy.
Miękkie masło ubijamy do puszystości stopniowo dodając mieszankę cukrów, a następnie dodajemy jajka i chwilę miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany, miksujemy do połączenia się składników, a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy na najniższych obrotach miksera do dokładnego połączenia się składników. Przekładamy ciasto do keksówki (wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 10×30 i wkładamy do piernika nagrzanego do 170°C na opcję góra-dół. Pieczemy przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.

 

Czekoladowy chlebek bananowy Czekoladowy chlebek bananowy Czekoladowy chlebek bananowy

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *