Burgery wegetariańskie z selerem i guacamole z karmelizowaną cebulą

Bardzo rzadko jadam mięso i zdecydowanie wolę warzywne opcje – tak samo jest z burgerami, wprost uwielbiam te w wersji bezmięsnej! Te burgery wegetariańskie z selerem i guacamole z karmelizowaną cebulą są proste do wykonania i przepysznie atakują kubki smakowe. Idealne do serwowania z zimnym piwem!

Burgery wegetariańskie z selerem i guacamole z karmelizowaną cebulą

Burgery wegetariańskie z selerem i guacamole z karmelizowaną cebulą

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 bułki do burgerów lub zwykłe
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 garście rukoli 
  • 8 pomidorków koktajlowych 
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
  • Selera obieramy i kroimy w grube plastry. Dwa z nich pozostawiamy w tej formie, resztę kroimy w słupki. Przyprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-23 minuty, aż staną się miękkie i chrupiące. 
  • W tym czasie szykujemy guacamole – awokado rozgniatamy widelcem i mieszamy z sokiem z cytryny i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. 
  • Czerwoną cebulę kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i podsmażamy około 3 minuty, aż zacznie się rumienić. Dolewamy ocet balsamiczny i smażymy jeszcze minutę. 
  • Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
  • Bułki do burgerów przekrajamy na pół i wstawiamy na minutę do piekarnika, w którym kończy się piec seler. Układamy burgery w następujący sposób: smarujemy ⅔ guacamole, wykładamy rukolę, cebulę, pomidorki koktajlowe, steki z selera, marchewkę i pozostałe guacamole. Przykrywamy górą bułki i podajemy z frytkami z selera. 

Smacznego!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku!

Przepis został przygotowany dla Magazynu Kocioł, który możecie pobrać za darmo stąd. Znajdziecie w nim mase innych, pysznych pomysłów na seler!

Burgery wegetariańskie z selerem i guacamole z karmelizowaną cebulą


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *