środa, 2 grudnia 2020

Kluski śląskie z nadzieniem mięsnym


Kluski śląskie to nasza ulubiona potrawa. Zwykle podaję z gulaszem, pulpecikami,
zrazami,  kotlecikami, posypane twarogiem lub polane tylko masełkiem.
Po raz pierwszy zrobiłam je nadziewane, tak jak nadziewa się knedle.
Farsz oczywiście mięsny:
mięso gotowane z rosołu
marchewka, pietruszka, seler, cebula - również z rosołu.
Wszystkie składniki przekręcić przez maszynkę, przyprawić: solą, pieprzem i czubricą zieloną.

Ciasto na kluski śląskie przygotowałam według przepisu, jaki podawałam kiedyś pod tym postem.
Jedynie nie dodawałam jajek, bo robiłam te kluski z myślą o Basi, która jajek jeść nie może.
Tak więc - tylko ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól do smaku.
Po wyrobieniu ciasta, podzielić je na kule,
 rozwałkować i na środek każdej włożyć po porcji farszu.


Dobrze trzeba zlepić, by podczas gotowania kluski nie popękały.
Wodę zagotować i na wrzątek kłaść kule, delikatnie mieszając je w garnku, by nie przywarły do dna.
Ja gotowałam je ok. 10 minut od chwili zagotowania się wody z włożonymi kluskami.
Podawać gorące z roztopionym masłem lub ze skwarkami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ślązaczki robią najlepsze kluski. Mnie przekazano ten przepis, z zastrzeżeniem, że ziemniaki muszą być żółte i bez jajka. Stosowałam go często, trochę trudno było uformować kulki, ale kluski wychodziły bardzo smaczne. Dziękuję Małgosiu, następnym razem dołożę żółtko. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie tak jak piszesz, kluski śląskie mają być bez jajka, ale moźna je uźyć - bo dlaczego nie? Ja robiłam i z jajkiem i bez jajka i różnicy nie było. Teraz robię tylko bez jajek, bo tak jak pisałam Basia ich jeść nie może. Piszesz,że trudno uformować Ci kulki - nie wiem dlaczego, bo dobrze wyrobione ciasto nie sprawia mi w tym trudności. Może za dużo dajesz mąki ziemniaczej? Nawet bez jajka wychodzą ładnie ukształtowane. Poza tym przyformowaniu kulek ciasto musi być dość ciepłe - to też ma znaczenie.
      Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam kluski, kluseczki, makarony i nie ma jak własnoręcznie wykonane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O - taaak - własnoręcznie zrobione smakują najbardziej:))

      Usuń