Ciasto biały puszek
ciasto ucierane,  desery,  zero waste

Ciasto biały puszek


Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto, które znakomicie wpisuje się w zimową, śnieżną aurę. Ciasto biały puszek, lekkie jak chmurka, delikatne, przełożone jedwabistym kremem z ricotty.

Ciasto przygotowałam na samych białkach, bez użycia żółtek, dzięki czemu zachowało biały kolor i jest niezwykle puszyste.

Jeżeli pozostało Wam trochę białek, a nie macie ochoty na pieczenie bezy, serdecznie polecam dzisiejszy przepis. Tylko od razu przygotujcie z podwójnej porcji, ponieważ ciasto znika bardzo szybko 😉 Smacznego!


SKŁADNIKI
Ciasto
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 120 ml mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 białka
Krem
  • 500 g ricotty (lub mascarpone)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Przepis na delikatne ciasto puszek

Wskazówki
  • Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.  

PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
  2. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
  4. Do ciasta stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, 2-3 łyżki mąki, następnie odrobina mleka. Zaczynamy i kończymy na mące. Nie wsypujemy całej mąki ani nie wlewamy całego mleka od razu do ciasta, ponieważ w czasie pieczenia straci na delikatności i puszystości. Po każdym dodaniu mąki i mleka, ciasto miksujemy z małą prędkością.
  5. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek.
  6. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia, łyżką wyrównujemy wierzch.
  7. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Należy wbić w środek ciasta wykałaczkę – gdy przywarło do niej ciasto, trzeba je jeszcze piec, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty i suchy, można zakończyć pieczenie.
  8. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratce do wystygnięcia.
  9. W międzyczasie przygotowujemy krem. W naczyniu miksujemy ricottę z cukrem pudrem i aromatem migdałowym do uzyskania kremowej konsystencji.
  10. Przygotowany krem przykrywamy i schładzamy w lodówce.
  11. Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, aby powstały dwa placki.
  12. Pierwszą część ciasta smarujemy kremem, następnie przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem.
  13. Tak przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze porcje.
  14. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Ciasto biały puszek z kremem mascarpone

KULINARNE INSPIRACJE

Na zakończenie chciałam polecić Wam zakładkę DESERY, w której znajdziecie moc inspiracji na domowe słodkości. Smacznego!


W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. 
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję! 


2 komentarze

  • Renata

    W opisie są jajka, nie białka, ale oczywiście wiadomo, że chodzi o same białka. Jednak dla ścisłości lepiej to zmienić w opisie, moim zdaniem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *