poniedziałek, 11 stycznia 2021

Risotto z krewetkami

 

Risotto z krewetkami

Risotto zawsze wydawało mi się dość skomplikowane w przygotowaniu. Bo trzeba mieszać, dolewać bulionu, znowu mieszać, znów dolewać, mieszać... W praktyce jednak okazało się, że jest łatwe w przygotowaniu i pasują do niego rożne składniki, które decydują o smaku: grzyby, kurczak, groszek, dynia, szpinak, owoce morza. Risotto z krewetkami szczególnie wyróżnia się smakiem i jest na tyle wykwintne, że można przygotować go na uroczystą kolację (nie tylko we dwoje;)

 

Risotto z krewetkami

Składniki na 2 porcje:

  • 300g krewetek (najlepiej świeżych, całych) albo 200g krewetek obranych mrożonych
  • 1 nieduża szalotka
  • 100g ryżu do risotta (arborio, carnaroli)
  • 600ml bulionu warzywnego
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 50g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
  • opcjonalnie: 1 ząbek czosnku

Krewetki obrać: usunąć głowy i pancerze (nie wyrzucać!), ogon naciąć delikatnie wzdłuż i usunąć układ pokarmowy. Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.

Głowy i pancerzyki również opłukać, odcedzić na durszlaku. Dodać do bulionu, zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Następnie bulion przecedzić i wmieszać z koncentratem pomidorowym.

Szalotkę obrać, pokroić drobno. Jeśli dodajemy czosnek, należy go drobno posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek (nie rumienić!). Wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie otulone masłem. Wlać wino, zredukować na dużym ogniu. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż bulion się wchłonie.
Wlać połowę pozostałego bulionu i znów mieszając gotować, aż ryż wchłonie płyn. 

Wlać resztę bulionu, dodać krewetki i kilka listków rozmarynu, pozostałe masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż krewetki będą całe różowe, a danie nabierze kremowej konsystencji. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Podawać z cytryną.
Smacznego!

Risotto z krewetkami


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj