Zupa porowa z ziemniakami i jabłkami
11 stycznia 2021
Zupa porowa jest zdecydowanie naszą ulubioną. A zupa krem z porami, ziemniakami i jabłkami od niedawna jest naszym numerem jeden.
Charakterystyczny smak pora idealnie połączył się ze słodkim jabłkiem, ziemniak nadał zupie delikatności a tymianek oraz czosnek dodatkowo podkręcił smak. Zupa palce lizać! Polecam serdecznie!
SKŁADNIKI
- 3 pory
- 2 jabłka
- 2-3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- tymianek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Pory obieramy z zewnętrznych liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
- Ziemniaki i jabłka obieramy, następnie kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
- Całość podsmażamy 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Na patelnię wrzucamy pory oraz jabłka; podsmażamy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec wrzucamy ziemniaki oraz 1-2 gałązki tymianku; doprawiamy solą i pieprzem.
- Wlewamy gorący bulion, mieszamy, gotujemy ok. 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę miksujemy na gładki krem.
- Przed podaniem oprószamy czarnym pieprzem; podajemy od razu po przygotowaniu.
KULINARNE INSPIRACJE
Na koniec chciałabym polecić Wam wcześniejsze przepisy na zupy krem z porem: zupa krem porowo-ziemniaczana oraz zupa dyniowa z porem. Smacznego!
W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu.
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję!
Poprzedni
Makaron z grzybami w sosie śmietanowym
Nowsze
2 komentarze
Iza-belka
Jeny , chodzi za mną taka zupka od dawna…
A czy pory do tej zupy używasz całe z zieloną częścią czy tylko białą ?
Magda
Używam całego pora, im więcej, tym smaczniej 😉 Jak zrobisz, daj znać. Mam nadzieję, że zupa będzie Ci smakowała. Pozdrawiam 🙂