Soczysta i bardzo odświeżająca surówka z ogórków z imbirem. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do wszelkich mięs na ciepło, jak i do wędlin na zimno. Świetnie komponuje się również z rybami.
Zdrowa surówka z ogórków z imbirem w stylu azjatyckim nie wymaga długiego marynowania, wystarczy około 40 minut i można już ją podać do obiadu. Dodany do ogórków imbir nie tylko odświeża, ale i pomaga trawić tłuste potrawy. Świeży imbir pozostawia w ustach bardzo przyjemny smak.
Ilość porcji: 2 - 3
Składniki na surówkę z ogórków z imbirem:
- 4 średniej wielkości świeże ogórki
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- 80 ml octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- sezam do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić surówkę z ogórków z imbirem?
- Ogórki umyć i pokroić w plasterki lub skrobaczką zrobić z nich długie podłużne plastry.
- Z imbiru oskrobać łyżeczką skórkę i pokroić go w bardzo cienkie drobne słupki lub zetrzeć na tarce. Osobiście wolę krojony, gdyż mniej wyczuwalne są włókna imbiru.
- Cukier rozpuścić w occie ryżowym i wymieszać z sosem sojowym oraz imbirem.
- Ogórki posolić i odstawić na 10 minut. Jeśli z ogórków wycieknie płyn, należy go wylać.
- Ogórki zalać rozrobioną marynatą i odstawić na 60 minut.
- Ogórki podawać posypane delikatnie sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.