Gulasz cielęcy z dynią
dania główne,  jednogarnkowe,  obiady,  wołowina

Gulasz cielęcy z dynią


Gulasz cielęcy z dynią, ziemniakami i jarmużem, rozgrzewający i kojący, idealny na chłodne i deszczowe dni. Gorąco polecam!


SKŁADNIKI
  • 800 g cielęciny
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 ziemniaki (ok. 500 g)
  • miąższ dyni (ok. 500 g)
  • 400 g jarmużu
  • 100 ml białego wina
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2-3 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis na gulasz cielęcy z dynią

Wskazówki
  • Zamiast cielęciny można użyć każdego innego mięsa: wołowego, wieprzowego lub drobiu.
  • Mięso do gulaszu kroimy w kawałki o takim samym rozmiarze, aby mięso było równomiernie podduszone.
  • Gulasz gotujemy na małym lub średnim ogniu, ponieważ zbyt szybkie gotowanie nie wydobędzie całego smaku ze wszystkich składników.

PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso kroimy w kostkę o średnicy 2-3 cm, delikatnie oprószamy mąką, dzięki czemu będzie intensywniejsze w smaku.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy kawałeczki cielęciny, które podsmażamy do uzyskania złotego koloru.
  3. Mięso zdejmujemy z patelni i przechowujemy w cieple.
  4. Do garnka wrzucamy 2 cebule pokrojone w kostkę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę; podsmażamy ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje.
  6. Na koniec wlewamy ciepły bulion, dodajemy podsmażone mięso oraz 2 liście laurowe.
  7. Gulasz gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając.
  8. W międzyczasie dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  9. Do gulaszu dodajemy ziemniaki oraz dynię; doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
  10. Gulasz gotujemy pod przykryciem kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  11. Na sam koniec dodajemy posiekany jarmuż i kontynuujemy gotowanie kolejne 10 minut.
  12. Przygotowany gulasz oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki, podajemy od razu po przygotowaniu.

Gulasz cielęcy z dynią i jarmużem

KULINARNE INSPIRACJE

Na koniec chciałabym polecić Wam również przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe, które wcześniej pojawiły się na blogu: gulasz cielęcy w sosie słodko-kwaśnym oraz gulasz węgierski. Smacznego!


W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. 
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję! 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *