piątek, 20 grudnia 2013

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Teraz trwa sezon na świąteczne potrawy, jednak ja wszystko ostatnio robię z opóźnieniem, a moje przygotowania do nich są "w lesie", choć za małe przymiarki i pomysły się już zabieram. Tymczasem pozostaję w klimacie "zwykłego" jedzenia i dlatego dzisiaj prezentuję Wam drożdżowe paszteciki, które są świetnym patentem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Będą również idealną przekąską lub dodatkiem do barszczu. Natomiast skoro niedługo Boże Narodzenie to możecie przygotować je w wersji postnej z kapustną i grzybami. 

Korzystając jeszcze z okazji, bo pewnie kolejne posty pojawią się dopiero po Świętach, chciałabym Wam, moim Czytelnikom, złożyć życzenia: zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych odpoczynku i chwil wytchnienia oraz wielu pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku.


Składniki:
Ciasto:
300g mąki
1/3 opakowania świeżych drożdży
½ łyżeczki soli – do smaku
½ łyżeczki cukru- do smaku
2 łyżki oleju
½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej
Farsz:
2 ćwiartki ugotowane z rosołu
1-2 marchewki ugotowane z rosołu
Kilka łyżek bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Ostra papryka – szczypta

Przygotowanie:
  1. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól, rozpuszczone drożdże i wodę. Z podanych składników zagnieść ciasto, które ma być elastyczne (ewentualnie podsypać mąką lub dodać ciut więcej wody). Odstawić przykryte do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso obrać z kości. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na odrobinie oleju. Do misy od blendera włożyć mięso, marchew, cebulę z czosnkiem, kilka łyżek bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zblendować.
  3. Ciasto rozwałkować. Ułożyć na nim trochę farszu (poziomy pasek). Przykryć kolejną częścią ciasta (zwinąć). Odciąć. Pokroić w grubsze paski. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. sezamem. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do zrumienienia.
  4. Mi wyszły 2 blaszki 22 x 40 cm. Niestety nie policzyłam sztuk.
Smacznego,
Anulla

Domowe pieczywo i bułki

28 komentarzy:

  1. Jatez wczoraj robiłam paszteciki.
    Tyle, że z karkówki.
    Ciasto takie samo jak twoje :)

    Pozdrawiam

    kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wyglądają :)

    I Tobie życzę spokojnych i radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne paszteciki :) bardzo takie lubimy! Dziękuję za życzenia i Tobie również życzę zdrowych i spokojnych świąt i wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię wszelkie paszteciki :-) dziękuję za życzenia i składam jak najlepsze również Tobie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak do barszczu super:-) I Tobie magicznych i pełnych radości Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. chce te paszteciki, chce!
    Uwielbiam je, ale u mnie w domu nikt ich nie zna, przez co nie chcą ich na św :(
    A one są geeenialne! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego dobrego, dużo pogodnych dni i radości:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Radosnych , spokojnych i zdrowych Świąt :) abyś znalazła więcej czasu na smakowite wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i do tego barszczyk i jestem w niebie :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudne te paszteciki! Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj zjadłam bym takiego pasztecika :) Aniu również Wesołych, spokojnych i rodzinnych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy jeszcze nie robiłam pasztecików, przymierzam się, zrobić na święta z kapustą.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dokładnie! :) Do barszczyku idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam je, z pewnością zrobię paszteciki na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja na Sylwestra zrobię paszteciki:) Bardzo uwielbiam domowe paszteciki. O wiele lepsze niż kupne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda:) zresztą jak w większości przypadków - domowe jest lepsze:)

      Usuń
  16. Wesołych, ciepłych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  17. Do owe paszteciki - the best!
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam Mniam!
    Zdrowych i Wesołych Świąt! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. paszteciki super :D chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie były z kapustą i grzybami, pyszotka ;)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)