środa, 6 stycznia 2021

Deser brzoskwiniowa straciatella

 Wesołe deserki pszczółki z pewnością wywołają uśmiech na nie jednej twarzy. Pyszny krem mascarpone z kawałkami czekolady do tego mus brzoskwiniowy. Mega prosty i mega smaczny deser. Trochę fantazji i sukces gwarantowany :)

6 dużych deserów
1 puszka brzoskwiń
250 gramów serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
około 80 gramów czekolady użyłam gorzkiej
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
250 ml wrzątku

Galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.( galaretka powinna zostać jednak płynna)
Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Całość ubijamy na gęsty krem.
Następnie wlać połowę rozpuszczonej galaretki i miksować do połączenia składników.
Czekoladę połamać na kawałki i drobno posiekać następnie dodać do kremu i ponownie całość wymieszać.
Odcedzone z zalewy brzoskwinie zmiksować na jednolity mus następnie dodać drugą część galaretki i ponownie krótko zmiksować.
Do pucharków nakładać porcję kremu straciatella na wierzch wylać porcjami mus brzoskwiniowy.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Aby uzyskać efekt plastra miodu na wierzch położyłam folię bąbelkową lekko dociskając, po schłodzeniu ostrożnie zdejmować.
Pszczółki to połówki moreli z kompotu (mogą być też mniejsze brzoskwinie) oblane lekko czekoladą, posypka dekoracyjna gwiazdki mogą być też płatki migdałów oraz oczka namalowane pisakiem do dekoracji ciast.
Miłej zabawy i smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz