Soczysta pieczeń drobiowa do chleba

Soczysta pieczeń drobiowa do chleba
Soczysta pieczeń drobiowa do chleba

Soczysta pieczeń drobiowa do chleba to bardzo prosty i szybki przepis na pyszny dodatek do kanapek. Świetnie zastąpi wędlinę czy pasztet ze sklepu, które mogą być pełne niepożądanych i niezdrowych dodatków, gdyż jest od nich o wiele zdrowsza, a do tego bardzo smaczna. Pieczeń można podać również na ciepło z ulubionym sosem, np. koperkowym lub pieczeniowym i ziemniakami jako danie na obiad.

 

Składniki na soczystą pieczeń drobiową do chleba:

    • około 600 g piersi z kurczaka
    • około 300 g piersi lub udźców z indyka
    • kajzerka
    • pół szklanki mleka
    • 3 cebule
    • 2 jajka
    • łyżka kaszy manny
    • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

Przygotowanie

Cebule obieramy, kroimy w plastry i podsmażany na patelni z rozgrzaną łyżką oleju na złoty kolor. Mięso kroimy na kawałki, które zmieszczą się do maszynki do mielenia. Bułkę rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy ją na kilka minut, aby nasiąknęła, następnie odciskamy z nadmiaru mleka. Mięso z kurczaka i indyka, cebulę i bułkę mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Mieszamy dokładnie ręką przez kilka minut na jednolitą masę. Mięso przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z funkcją termoobiegu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Soczysta pieczeń drobiowa do chleba
Soczysta pieczeń drobiowa do chleba

 

Zobacz inne przepisy na mięsne pieczenie i pasztety na kanapki:

Pieczeń z pieczarkami i serem żółtym

Pieczeń z mięsa mielonego z sosem koperkowym

Czosnkowa pieczeń z łopatki

Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw

Pasztet drobiowy z żurawiną

Print Friendly, PDF & Email