Focaccia to zdecydowanie moje ulubione włoskie pieczywo. Puszyste z chrupiącymi brzegami i pełne oliwy z oliwek. Tak naprawdę poza kawałkiem tego pysznego chleba nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. No może poza kieliszkiem wina, albo jeszcze większą ilością oliwy do zamaczania świeżo porwanego pieczywa. Jednak niespełna dwa lata temu poznałem jeszcze inny sposób jego wykorzystania. Mam tutaj na myśli kanapki z focaccii, które absolutnie mnie zachwyciły.
Pamiętam jak dziś ten ciepły marcowy wieczór, kiedy to po zwiedzaniu emiliańskich winnic usiedliśmy ze znajomymi na Piazza Roma w Modenie. Sącząc wtedy Aperol Spriz z kieliszków, obsługa miejscowego baru postanowiła umilić nam czas, serwując drobne antipasti: miejscowe oliwki i kanapki z focaccii. Chrupiące pieczywo było podane właśnie z szynką parmeńską, kremową ricottą oraz pikantną rukolą. Niby nic takiego, ale wraz z orzeźwiającym Aperolem i widokiem na Palazzo Ducale di Modena stanowiło to idealne zwieńczenie dnia.
W mojej wersji kanapek znajdziecie ponadto suszone pomidory, które nadają kanapkom jeszcze więcej charakteru. Możecie również pokusić się tutaj również o oliwki lub kapary. Focaccia podana w taki sposób na bogato może stanowić świetną imprezową przekąskę, a krojąc ją na mniejsze cząstki uzyskamy genialny fingerfood. Oczywiście nic nie stoi również na przeszkodzie, aby spałaszować ją samemu z kieliszkiem wina obok, najlepiej podczas aperitivo. 😉
PS. Dodam jeszcze, że focaccię, najlepiej upiec samemu. Na przykład z tego przepisu na zaczynie poolish. Wychodzi naprawdę doskonała.
SKŁADNIKI
- 8 kawałków focacci z rozmarynem z tego przepisu
- 8 plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto crudo)
- 8 suszonych pomidorów
- 200 g ricotty lub innego kremowego sera, np. koziego lub mascarpone
- garść rukoli
- oliwa z oliwek do skropienia
PRZYGOTOWANIE
- Na kawałkach focaccii rozłóż rukolę i ułóż po plasterku szynki parmeńskiej oraz po kawałku suszonych pomidorów.
- Łyżką na każdej kanapce nałóż ser ricotta i całość skrop oliwą z oliwek.
- Focaccię możesz również rozkroić na pół, posmarować oliwą i ułożyć wszystkie składniki między kawałkami pieczywa.