Klops w cieście francuskim
22 grudnia 2020
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g krakersów
- 1 marchew
- 1 cebula
- łodyga selera naciowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Dodatkowo
- 1 jajko
- mak
PRZYGOTOWANIE
- Marchew, cebulę i łodygę selera naciowego kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni z 1-2 łyżkami oleju do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
- Do mielonego mięsa dodajemy jajko, podsmażone warzywa, zblendowane na pył krakersy oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
- Na koniec masę doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
- Z powstałej masy formujemy podłużny klops.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Na dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie, na które wykładamy uformowany klops.
- Ciasto francuskie zamykamy, nakładając brzegi ciasta jedno na drugie, dokładnie je zlepiając.
- Klops delikatnie przekręcamy, tak aby zamknięcie ciasta było na spodzie.
- Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem.
- Pieczemy ok. 45-55 minut do uzyskania złotego koloru.
- Klops można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
KULINARNE INSPIRACJE
Jeżeli pomysł na klops w cieście francuskim przypadł Wam do gustu, na koniec serdecznie polecam Wam wcześniejsze przepisy na pieczeń rzymską oraz pulpet drobiowy z pistacjami. Smacznego!
W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu.
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję!
Poprzedni
Domowa przyprawa do piernika
Nowsze