Piernik wegański


Wegańska wersja piernika, który można przygotować na ostatnią chwilę, ponieważ przepis jest ekspresowy i niezawodny. Można oczywiście przełożyć go dodatkowo powidłami śliwkowymi i/lub polać czekoladową polewą. Przepis z grudniowego magazynu Women's Health z moimi modyfikacjami.

Składniki na małą keksówkę:
szklanka mąki pszennej
łyżka kakao 
łyżka przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szkl. cukru trzcinowego
1/4 szkl. oleju 
czubata łyżka powideł śliwkowych
mały banan
1/2 szkl. mleka sojowego

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Keksówkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Banana rozgnieść widelcem, dodać olej, powidła i mleko. Wymieszać do powstania jednolitej masy.
  • W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę, sodę i szczyptę soli. 
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać do połączenia.
  • Przelać ciasto do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne