Budyniowe ciasteczka z orzechami i wafelkami Ostatnio naszła mnie ochota na domowe ciasteczka. I jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, przepis powstał pod wpływem chwili. Do masy na ciasteczka dodałam chrupiące posiekane orzechy i… wafelki WW. Tak dobrze czytacie 😉 Nie lubię nic marnować, a ten batonik aż kusił by go wykorzystać. W rezultacie powstały naprawdę pyszne ciasteczka. Idealne do kawy, herbaty lub od tak, by zjeść coś słodkiego. Można je też śmiało przygotować na święta 😉
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 1 budyń – użyłam śmietankowy z białą czekoladą (47 g) / może być sam śmietankowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki prażonych orzechów laskowych Helio
- 2 kawałki wafelków WW (jak na zdjęciu)
- 1 jajko klasy M
- 100 g masła
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy budyń (proszek) i cukier puder. Wstępnie mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko.
Składniki wyrabiamy ręką.
Orzechy siekamy nożem, a wafelki kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy na ciasteczka, krótko wyrabiamy.
Z masy formujemy w dłoniach kulki (u mnie większe od orzecha włoskiego), układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i lekko spłaszczamy.
Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 20 minut (spód ciasteczek ma być ładnie zarumieniony). Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek.
Smacznego