Mini bułeczki nadziewane polędwicą i żółtym serem Dziś mam dla Was przepis na pyszne mini bułeczki nadziane polędwicą i żółtym serem. Można je przygotować na przyjęcie, rodzinne spotkanie, kolację, obiad lub w trasę. Bułeczki wyśmienicie smakują same, w towarzystwie kubka czerwonego barszczu lub z domowym sosem czosnkowym.
Nadziewane bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Polecam odgrzewać je w piekarniku (w temperaturze 160 stopni) na spód którego należy wstawić niewielkie naczynie z wodą.
Mini bułeczki nadziewane polędwicą i żółtym serem. Pyszną polędwicę możecie zamówić w Podlaskiej Chacie. Polecam!
Składniki:
- 350 g mąki pszennej + do podsypania
- pół szklanki ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- sera żółty – u mnie tarty mix
Na farsz (nie podaję konkretnych ilości, w razie potrzeby farsz zawsze można dorobić):
- duży kawałek polędwicy wiejskiej Podlaska Chata
- pieprz i sól do smaku
- szczypta granulowanego czosnku (można pominąć)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h do wyrośnięcia.
W między czasie przygotowujemy nadzienie. Polędwicę kroimy w kostkę dodajemy do niej starty żółty ser, doprawiamy całość solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku. Mieszamy składniki farszu.
Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze z 2 razy. Rozwałkowujemy i wycinamy małe kółeczka (można też zrobić większe bułeczki). Nakładamy w nie nasz farsz i zlepiamy tworząc małą bułeczkę. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, przez pierwsze 5 minut bez termoobiegu, potem z termoobiegiem). Obserwujemy bułeczki, powinny być ładnie upieczone. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości bułek (u mnie około 20-25 minut).
Smacznego