Sernik gotowany z pierniczkami

Serniczek ten zrobiłam po raz pierwszy na samym początku mojej przygody z blogowaniem. Nie publikowałam go jednak, bo choć bardzo mi smakował, czułam, że zdjęcie jest …. krótko mówiąc – do bani.

W sumie to nawet dobrze się stało, bo mogłam wrócić po latach do tego przepisu. No i co? Serniczek znów spotkał się z pozytywnym przyjęciem.

Sernik na kruchym cieście to coś, co zdecydowanie trafia w mój gust. Pierniczki nadają całości świetnego efektu, zarówno smakowego jak i wizualnego, a sama masa serowa jest przyjemnie smakowita. Ciasto wychodzi słodkie, ale jest to słodycz taka akuratna, przynajmniej dla mnie 😉

Sernik gotowany z pierniczkami to super propozycja na świąteczne ciasto.

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, każdy po 40 g

Dodatkowo:

  • 300g pierniczków (u mnie około 150g)
  • cukier puder

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy starte na tarce lub pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy jednolite ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na połowę. Jedną część owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, drugą rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.

W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto.


W garnku o grubym dnie umieszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, oba cukry, twaróg oraz jajka. Podgrzewamy całość na małym ogniu. Kiedy masa stanie się płynna, dodajemy proszek budyniowy, mieszamy rózgą kuchenną. Podgrzewamy dalej, aż do zagotowania i zgęstnienia. Często mieszamy.


Mniej więcej 1/3 części gęstej masy serowej wylewamy na jeden kruchy spód. Układamy pierniczki. Przykrywamy pozostałą częścią masy. Całość przykrywamy drugim kruchym ciastem. Odstawiamy na całą noc.

Przed podaniem wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Inspiracja