Aromatyczne domowe musli w formie chrupiącej granoli jest niezastąpionym składnikiem każdego zdrowego śniadania. Można również z jego dodatkiem zrobić ciasteczka na pyszny deser.
Domowe musli możecie zrobić ze swoimi ulubionymi orzechami i suszonymi owocami. Nie pomijajcie tylko sezamu i wiórków kokosowych, gdyż to one właśnie pod wpływem temperatury i miodu tworzą chrupkość i smak granoli. Domowe musli w połączeniu z jogurtem lub mlekiem na pewno zaspokoi głód i doda energii, a także dostarczy wielu witamin i minerałów.
Ilość porcji: na dużą blachę z piekarnika
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na domowe musli (granolę):
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki sezamu
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonych daktyli lub żurawiny
- 2 - 3 łyżki miodu naturalnego
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
(szklanka ma pojemność 250 ml)
Jak zrobić domowe musli (granolę)?
- Wszystkie ziarna i orzechy na musli wymieszać i równomiernie rozłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Suszonych owoców nie dodawać, gdyż zawierają cukier i szybko się przypalają.
- Wierzch polać ciekłym miodem, jeszcze raz wymieszać i posypać cukrem trzcinowym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 - 15 minut, po około 7 minutach wymieszać.
- Granola będzie gotowa, gdy z wierzchu delikatnie się przyrumieni. Pilnować, aby się nie przypaliła, gdyż będzie gorzka.
- Po wyjęciu z piekarnika może być miękka, ale stygnąc stanie się chrupiąca. Po wystudzeniu większe kawałki pokruszyć, aby łatwiej było jeść.
- Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z wystudzoną granolą.
- Musli przechowywać w szklanym pojemniku z dala od źródła ciepła i wilgoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.