Pieczony łosoś z orzechami, szpinakiem i serem camembertem w cieście francuskim

Dzień dobry, 
dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie.

Składniki: 
500 g świeżego łososia bez skóry i ości 
płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego)
łyżka klarowanegol masła
ząbek czosnku 
mała czerwona cebula 
200  g świeżego szpinaku
120 g sera camembert 
100 g orzechów (użyłam nerkowca i brazylijskich)
sól i pieprz do smaku
jajko 

Przygotowanie:
  1. Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę oraz czosnek.
  2. Następnie szpinak porwij na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej masło.
  4. Podsmaż czosnek oraz cebulę.
  5. Dodaj szpinak i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  6. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość i zacznie się podsmażać dodaj pokrojony na kawałki ser camembert i na mniejszym ogniu podsmażaj
  7. Na koniec dodaj posiekane na drobno orzechy.
  8. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  9. Rozgrzej piekarnik na 200 C
  10. Na środku ciasta ułóż płat łososia.
  11. Łososia dopraw solą i pieprzem.
  12. Nożem przetnij paski ok 1 cm grubości pod kątek ok 45 C (tak jak na zdjęciu) 
  13. Na łososia ułóż szpinakowy farsz.
  14. Dolne krawędzie ciast załóż na łososia, bocznymi paskami ciasta przeplataj łososia.
  15. W misce jajko roztrzeb widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto.
  16. Piecz w 200 C przez 30 minut.






Smacznego!

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych











 

Komentarze

  1. Dobry wieczór. Łosoś na kolacji wigilijnej zrobił furorę. Najsmaczniejsze danie jakie jedliśmy. Zostaje w naszym menu na stałe. Bardzo dziękuję. Wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty