środa, 2 grudnia 2020

Czekoladowy orzeszek

 

Czekoladowy orzeszek

Dziś mam pierwszą świąteczną propozycję mocno orzechowe blaty przełożone kremem budyniowo czekoladowym, którego nie trzeba ucierać, bo wszystkie składniki zagotowuje się ze sobą, także o ile nie przypalicie go to nie ma opcji by się nie udał. 

Ciasto orzechowe:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 140 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier i kolejno żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Blaszkę 23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Ponieważ ciasto orzechowe dość trudno przekroić możecie je upiec tak jak ja to jest podzielić na pół i upiec w 2 identycznej wielkości blaszkach. 

Masa czekoladowa:

  • 2 budynie waniliowe  (po 40 g)
  • 600 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g  masła
  • 1/3 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • płatki migdałowe

3/4 mleka podgrzewamy wraz cukrami i masłem, do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Do wrzącego mleka dodajemy mleko z budyniami oraz połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy budyniowej. Odstawiamy do ostudzenia.

Złożenie ciasta jest bardzo proste: na jednym z orzechowych blatów rozsmarowujemy równą warstwą krem i przykrywamy drugim blatem. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Czekoladowy orzeszek


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...