Makaron razowy z groszkiem i tuńczykiem

 Makaron w zdrowszej wersji, bo razowy, do tego słodki groszek pyszna ryba i słodkie koktajlowe pomidorki. Danie to znakomity pomysł na obiad lub na drugie śniadanie do pracy, bo jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodatkowym atutem dania jest wprost ekspresowe przygotowanie , spokojnie zmieścimy się w 20-25 minutach.


Na 2 porcje

100 g makaronu razowego
100 g mrożonego groszku
100 g tuńczyka z puszki w sosie własnym (waga po odcedzeniu)
1 średnia cebula
1/4 czerwonej papryki
10 pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
natka pietruszki
olej w sprayu lub 1 łyżeczka oleju rzepakowego



W dużym garnku wstawić wodę do zagotowania. Wrzątek posolić, wrzucić makaron. W czasie gdy makaron się gotuje obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę , paprykę również pokroić w kostkę, Patelnię spryskać olejem w sprayu, na patelni zeszklić cebulę i paprykę.
Na koniec gotowania makaronu wrzucamy do niego groszek i gotujemy ok. 5 minut. Makaron i groszek mają być al'dente,
Makaron z groszkiem odcedzić i wrzucić na patelnię, Na patelnię dodać również odsączone mięso z tuńczyka i przekrojone na połówki pomidorki. Doprawić solą i pieprzem, podgrzać dosłownie 2-3 minuty. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne