barszcz wigilijny
obiad

Barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler!

Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw. Obowiązkowa pozycja to przepyszny czerwony barszcz wigilijny! Oczywiście przygotowany na bazie najlepszego zakwasu z buraków!Smak takiego barszczu jest niepowtarzalny, niezwykle intensywny, po prostu nie do podrobienia! Do takiego barszczyku polecam dodać uszka z grzybami domowej roboty, gdyż takie najlepiej smakują 😉 Pychota!

Składniki na barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler:
1 kg buraków
2 ząbki
czosnku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 litry wywaru z warzyw lub wody
kilka grzybów suszonych
1 kwaśne jabłko
1 szklanka zakwasu z buraków
sól, pieprz
majeranek

Przygotowanie:
Buraki obieramy, następnie ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Starte  buraki razem z grzybami zalewamy zimną wodą lub wywarem z warzyw. Dodajemy do nich liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy je w garnku przez około 30 minut. Następnie całość przelewamy przez sitko. Wywar znowu stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy wcześniej przygotowany zakwas. Do barszczu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i  pokrojone w ćwiartki jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość ogrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut (nie gotujemy!) Taki barszczyk najlepiej smakuje z pierożkami lub uszkami 😉

barszcz wigilijny

komentarzy 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *