Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi

Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi
Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi

Śledzie z natką pietruszki to stary przepis na pyszne śledzie w zalewie z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Jest to potrawa bardzo prosta do przygotowania z kilku niewyszukanych składników, które tworzą bardzo udaną kompozycję. Przepis świetnie sprawdzi się na nadchodzące święta, gdyż takie śledzie są delikatne, aromatyczne i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały.

Składniki na śledzie z natką pietruszki:

    • 0,5 kg filetów śledziowych solonych
    • 3 cebule
    • pęczek natki pietruszki
    • 4 ząbki czosnku
    • 100 ml oleju (niecałe pół szklanki)
    • 100 ml octu spirytusowego
    • 100 ml wody
    • po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz i liści laurowych

Przygotowanie

Śledzie najczęściej trzeba po zakupie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, a jeśli są bardzo słone to 2-3 godziny. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy. Śledzie przekładamy do miski i mieszamy razem z natką pietruszki i czosnkiem. Wodę, olej, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe zagotowujemy w rondelku. Do wrzącej zalewy dodajemy cebulę i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu, aby cebula nieco zmiękła. Zalewę wraz z cebulą odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej zalewy wlewamy ocet i mieszamy. Do wyparzonego litrowego słoika nakładamy połowę śledzi, następnie połowę cebuli z zalewy, następnie znowu śledzie i cebulę. Na koniec do słoika wlewamy zalewę. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi
Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi

Zobacz inne przepisy na śledzie:

Śledzie po węgiersku z papryką

Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie

Śledzie w zalewie ketchupowej

Śledzie w sosie śmietanowo-ogórkowym

Śledzie po sułtańsku

Śledzie w śmietanie – tradycyjny przepis

Print Friendly, PDF & Email