niedziela, 29 listopada 2020

Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym


Ciasto czekoladowe z kajmakiem, to bez wątpienia wypiek, który świetnie się prezentuje na stole i z powodzeniem zastąpi kawałek tortu. To połączenie mocno czekoladowego ciasta ze słodyczą masy krówkowej. Wybornie smakuje. Ciasto mimo dużej zawartości kakao nie jest suche, tylko idealnie wilgotne. Długo pozostaje świeże.



SKŁADNIKI


Ciasto:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka 3,5%
  • 80 g dżemu z czarnej porzeczki lub innego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
Masa kajmakowa:

  • 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 śmietan-fixy
  • wiórki czekoladowe


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę keksową o wymiarach 12 x 35 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, po czym ubić na puszystą piankę. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej dodać najpierw dżem i zmiksować. Następnie wlać masło, mleko i olej, przesiać składniki sypkie i zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec 45 minut. Upieczone delikatnie wyciągnąć z formy i przełożyć na kratkę do ostudzenia.

Zimną śmietanę ubić, dodać masę kajmakową i zmiksować. W osobnej misce ubić masło, dodać do kremu, wsypać oba śmietan-fixy i zmiksować. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Przed podaniem wyłożyć na wierzchu ciasta krem kajmakowy, rozsmarować go równomiernie i posypać wiórkami czekoladowymi.


Uwagi: Ciasto można również podać bez masy kajmakowej. Wystarczy je posypać obficie cukrem pudrem lub polać słodką polewą czekoladową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz