szpinakowe roladki z łososiem
na imprezę,  przekąski

Roladki naleśnikowe z łososiem i szpinakiem

Roladki naleśnikowe z łososiem i szpinakiem to ekspresowa i prosta w przygotowaniu przekąską, którą zrobisz w zaledwie 15 minut!  Jest to przekąska typu finger food czyli na tzw. kęsa, idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju  imprezach! Super smakuje i ładnie prezentuje się na stole:) Z pewnością będzie hitem nadchodzącej imprezy sylwestrowej!

Roladki naleśnikowe z łososiem i szpinakiem:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 jajko
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki szpinaku ( ilość po rozmrożeniu)
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
2 łyżki oleju
150 g serka chrzanowego typu Almette
100 g łososia wędzonego na zimno

szpinakowe roladki naleśnikowe z łososiem

Przygotowanie:
Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż woda odparuje całkowicie i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie do miski wlewamy wodę gazowaną i mleko. Wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Nabieramy pół szklanki szpinaku i dodajemy go do miski. Całość miksujemy. Stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę, stale mieszając. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki oleju i znowu miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Zawsze na pierwszy placek dajemy odrobinę oleju – na następne placki nie jest to konieczne. Usmażone placki zostawiamy do ostudzenia. Następnie na powierzchni naleśnika rozsmarowujemy serek chrzanowy i rozkładamy plastry wędzonego łososia. Zawijamy w rulon i kroimy w kawałki o grubości 2-3 cm. Przekąska jest gotowa do spożycia 😉 Smacznego!

szpinakowe roladki naleśnikowe z łososiem
szpinakowe roladki naleśnikowe z łososiem

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *