sobota, 28 listopada 2020

Domowe burgery drobiowe.

 


Tak jak wcześniej obiecałam, dodaję przepis na burgery drobiowe. 
Z poprzedniego wpisu wiecie już, jak zrobić bułki. Teraz tylko kotlety, trochę warzyw 
i domowe burgery gotowe. Żebyście nie musieli zaglądać do poprzedniego wpisu, 
to podam od razu przepis na bułki. Wszystko będzie w jednym miejscu. 
Zachęcam do zrobienia takich burgerów. Niekoniecznie drobiowych, 
ale chodzi o to, żeby były swojskie. Przygotujecie je tak, jak lubicie,
 a przede wszystkim wiecie co jecie. To co robicie? 


Składniki:
Bułki:
180 g. ciepłego mleka
100 g. ciepłej wody
50 g. masła
20 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
550 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
sezam do posypania

Mięso:
650 g. piersi kurczaka 
sól, pieprz

Dodatki:
sałata
pomidor
cebula czerwona
ogórek kiszony
keczup
majonez

Dodatkowo:
trochę oleju do smażenia mięsa

Wykonanie:
Najpierw robimy bułki.
Mleko z wodą podgrzać, dodać masło. Wymieszać żeby masło się rozpuściło.
Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut.



Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem. 
Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. Z każdej części 
uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem 
do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem. 
Zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.


Piersi zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wyrobić ręką.
Uformować płaskie kotlety, mocząc ręce w wodzie. U mnie wyszło 5 kotletów.


Warzywa pokroić w plastry.

Na patelni grillowej rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć kotlety po kilka minut 
z każdej strony. 


Bułki przekroić na pół. Jedną część posmarować keczupem, a drugą majonezem. 
Następnie na jednej połowie ułożyć sałatę, mięso i resztę warzyw.



Przykryć drugą połową bułki. Następnie od góry przebić patyczkiem do szaszłyków. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz