piątek, 27 listopada 2020

Ciasto Rafaello

Ciasto mocno kokosowe i alkoholowe.
Szybkie w przygotowaniu, bardzo proste i niebiańsko kokosowe.
Idealne na upały, stanie poza lodówką mu nie zaszkodzi, nie rozpłynie się :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 175 g cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
W osobnej misce ucieramy żółtka z dodatkiem wrzątku, dodajemy partiami cukier.
Do żółtek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Miksujemy na wolnych obrotach.
Na koniec przekładamy do miski ubite białka i delikatnie mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników.

Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 24x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180^C przez około 20 minut ( do suchego patyczka).

Po upieczeniu studzimy. 
Chłodny biszkopt przekroić poziomo tak, by powstały dwa blaty.

Składniki na krem kokosowy:
  • 250 g margaryny
  • 250 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 250 g cukru pudru
  • 150 ml likieru kokosowego
  • 2 ubite białka
  • 200 g zmielonych płatków migdałowych
  • 200 g wiórków kokosowych
Margarynę utrzeć za pomocą miksera na jasny krem.
Dodawać partiami, na zmianę cukier puder i mleko.
Następnie dodać płatki migdałowe, wiórki kokosowe, alkohol i białka.
Całość porządnie wymieszać drewnianą łyżką.

Dodatkowo:
  • likier kokosowy
  • uprażone wiórki kokosowe
Dolny biszkopt nasączyć likierem.
Wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem.
Rozsmarować resztę kremu.
Wierzch oprószyć uprażonymi na suchej patelni wiórkami.
Schłodzić w lodówce przez noc.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz